fbpx

Carat (Diamantens vikt)

Vad är en diamants carat?

Termen carat missförstås ofta. Det hänvisar till en diamants vikt, inte dess storlek. En annan missuppfattning är att en större carats vikt alltid är bättre än en mindre carats vikt. Även om det är sant att en stor sten kan vara en statussymbol, är karatvikt inte relaterat till gnistan. Vacker gnista är resultatet av en väl utformad slipning. I själva verket kan en diamant med hög caratvikt med en dålig slipning se mindre ut än en diamant med en mindre caratvikt och mycket bra slipning.

Lite tips om diamantens carat

  • Handla smart för att maximera budgeten. Välj en carats vikt något under hela och halv carats. Till exempel, istället för en diamant på 1,00 carat, överväg att köpa en vikt på 0,90 carat. Man kan spara flera tusenlappar och den lilla viktskillnaden märks inte alls
  • Satsa på slipningen. Detta är den viktigaste faktorn eftersom den maximerar gnistan. Till och med en stor diamant med en fin färg och klarhet kan verka livlös och tråkig om slipningen är dålig
  • Andra former än rund kostar mindre per carat. Dessutom kan de se större ut än deras faktiska vikt i diamantcarat, speciellt när de placeras i en Halo modell.
  • Tänk på ringstorleken. Ju mindre finger desto större kommer diamanten att synas. En diamant solitärring på 1 carat ser större ut på ett finger i storlek 50 än en storlek 56 till exempel.
diamantstorlekar på fingret

Carat (vikten) har störst effekt på priset

Enbart caratvikten ska inte vara i fokus,  när det gäller diamanter är större definitivt inte alltid bättre. Fokusera istället på en balans mellan slipning, klarhet, färg och carat för att göra ett smart köp.

Har du fler frågor eller önskar vägledning inför ditt val av diamantring så kontakta gärna oss via chatten här på hemsidan eller på:
Mail: Info@kronanguld.se

Telefon: 087332410 (Vardagar: 10-18, Lördag: 10-15)