fbpx

klarhet (clarity)

Vad är diamantens klarhet?

Diamantklarhet är bedömningen av små brister på ytan och i stenen. Ytfel kallas fläckar, medan inre defekter kallas inneslutningar. I de flesta fall påverkas en diamants skönhet inte av dessa på något sätt eftersom de flesta inneslutningar inte kan ses med blotta ögat. När man hänvisar till inneslutningar använder gemmologer ofta termen ”interna egenskaper” istället för brister. Interna egenskaper är det som ger en naturlig diamant sin karaktär. Det är också viktigt att notera att diamanter med minst och minsta inneslutning får de högsta klarhetsgraderna – och högre prislapp.

Kom ihåg att alla diamanter är unika, inte perfekta. De tillverkas under jorden genom enormt tryck och värme. Naturliga inneslutningar och fläckar är oundvikliga.

 

Lite tips om diamantens klarhet

Det finns många missuppfattningar kring diamanternas klarhet, inklusive tron ​​att du måste köpa en hög grad av klarhet för att undvika att se brister. En annan vanlig missuppfattning är att en högre grad av klarhet resulterar i mer gnistrande. Inget av dessa stämmer riktigt.

Här är några tips för att komma ihåg vid val av diamant:

Uttrycket ögonren ”eye clean” betyder att diamantens inneslutningar är för små för att se utan förstoring.


En bra början för att maximera din budget är att leta efter diamanter som är just ”eye clean”. Klarheten små inneslutningar (SI) och mycket små inneslutningar (VS) kommer inte märkas för blotta ögat, det krävs minst 40x förstoring för att se skillnaden.


Diamantform och storlek påverkar klarheten. Klarhet är mindre viktigt än en diamantslipning eller färg, men om du köper en diamant över en carat eller är ute efter andra snygga former (som en smaragd- eller Asscher-slipning där bristerna är mer synliga), kan det vara bra att överväga en högre klarhet.


Diamantklarhet är en viktig egenskap som påverkar diamantens skönhet. Liksom alla andra faktorer så som slipning, färg och carat är diamantklarheten en viktig faktor när du köper en diamant. Även om klarheten påverkar priset finns det ett antal faktorer som kan hjälpa dig att avgöra vilken klarhetsgrad som passar dig.

(Kronan Guld erbjuder som standard klarheten ögonren ”eye clean” SI på våra handplockade diamanter)

 

Klarhetsskalan omfattar 6 kategorier med totalt 11 klarhetsbetyg

Gemological Institute of America (GIA) har tagit fram en skala som har blivit bransch standard.

 

I1, I2, I3 Synliga inneslutningar

 • I-klarhet diamanter har uppenbara inneslutningar som syns för blotta ögat och kommer påverka diamantens skönhet
 • Vi på Kronan Guld erbjuder inte den kvalitén av diamanter

SI1, SI2 diamanter med små inneslutningar  

 • Inneslutningarna syns vid 10x förstoring
 • Vissa är ögonrena ”eye clean” och är oftast ett bra val
 • SI2-inneslutningar kan vara synliga för ett otränat öga

VS1, VS2 diamanter med mycket små inneslutningar 

 • Mindre inneslutningar som kan vara svårt svårt (VS1) till något enklare (VS2) att se vid 10x förstoring
 • Kan vara ett bättre alternativ om man vill ha en ögonren ”eye clean” diamant

VVS1, VVS2 diamanter med mycket, mycket små inneslutningar 

 • VVS-diamanter har små inneslutningar som är svåra att se under 10x förstoring, även för ett tränat öga
 • VVS klarhet är sällsynt och är garanterad ögonren ”eye clean

Internally Flawless diamanter som är fria från inneslutningar (IF)

 • Vissa små ytfel kan vara synliga under ett mikroskop på IF-diamanter
 • OM diamanter inte har några inneslutningar i stenen, är det bara ytegenskaper som sätter betyget
 • En felfri diamant är oerhört sällsynt eftersom det är nästan omöjligt att hitta en naturlig diamant 100% fri från inneslutningar

Undrar du vilken diamantklarhet som är bäst?

Även om de extremt sällsynta diamanterna är av högsta kvalitet, kanske du vill överväga en diamant som inte är för dyr. För bästa möjliga värde, välj en diamant med inneslutningar som inte kan ses utan förstoring (även känd som ögonren diamant), som en diamant med SI- eller VS-klarhet. Dessa diamanter är mycket billigare och ser samma ut som de högre kvaliteterna, visuellt.

Klarheten är mer synlig i stora diamanter

När diamantstorleken ökar blir storleken på fasetterna (de flera spegelliknande ytorna på diamanten) synligare. Detta kan göra inneslutningar mer synliga. Var noga med att prioritera en högre grad av klarhet när diamantens storlek går upp. Till exempel vid 1 carat och uppåt.

Har du fler frågor eller önskar vägledning inför ditt val av diamantring så kontakta gärna oss via chatten här på hemsidan eller på:
Mail: Info@kronanguld.se

Telefon: 087332410 (Vardagar: 10-18, Lördag: 10-15)