fbpx

Slipning (cut)

Vad är slipningen av en diamant?

Har du någonsin märkt hur många ytor en diamant har? En diamantslipning hänvisar till hur väl proportionerade diamanternas dimensioner är och hur dessa ytor, eller fasetter, är placerade för att skapa gnist och glans. Vad är till exempel förhållandet mellan diamantens diameter och dess djup? Dessa små men ändå väsentliga faktorer avgör diamantens skönhet och pris.

 

De olika slipklasserna

Excellent: Den här sällsynta slipning representerar ungefär de översta 3% av diamantslipkvaliteten. Det reflekterar det mesta av ljuset som kommer in i diamanten.

Very good: Denna slipning representerar ungefär de översta 15% av diamantslipkvaliteten. Det reflekterar nästan lika mycket ljus som excellent cut, men till ett lägre pris.

Good: Detta snitt representerar ungefär de översta 25% av diamantslipningarnas kvalitet. Det reflekterar det mesta av ljuset som kommer in, men inte lika mycket som en very good slipkvalité.

 

Vilken diamantslipning är bäst?

Allt börjar med din budget.
Ingen enskild diamant är perfekt för alla – men alla våra kunder, oavsett om de tittar på en 0,50 ct eller en 4 ct diamant, vill ha så mycket gnistan som deras budget tillåter. Av 4C: erna (slipning, färg, klarhet, carat) har slipningen störst inflytande på en diamants skönhet och gnistrande. Även en diamant med en felfri klarhetsgrad (inga fläckar eller inneslutningar) kan se glasig eller tråkig ut om slipningen är för grund eller djup. Så när du bestämmer vilken diamant du ska köpa, gå med den bästa slipningen du har råd med.

(Kronan Guld erbjuder endast perfekt slipning även kallad excellent cut på våra handplockade diamanter)

Diamantslipning och diamantform är inte samma sak

Även om dessa termer ibland används omväxlande betyder diamantslipning och diamantform olika saker.

Diamantslipning bedömer en diamants ljusprestanda och baseras på en kombination av faktorer: proportioner, symmetri och polering (det övergripande ytförhållandet för en diamants facetter).

Diamantform är relaterad till om det är till exempel en rund eller en kvadratisk (prinsess slipad) diamant. Runda (briljantslipade) diamanter är vad vi har som standard i vår webshop då dom är populärast. Däremot går alla våra ringar att få i önskad diamantform, kontakta gärna oss så hjälper vi dig att hitta den diamant du är ute efter.


Har du fler frågor eller önskar vägledning inför ditt val av diamantring så kontakta gärna oss via chatten här på hemsidan eller på:
Mail: Info@kronanguld.se

Telefon: 087332410 (Vardagar: 10-18, Lördag: 10-15)