Förlovningsring & vigselring i kombination

En förlovningsring får ofta sällskap av en vigselring. Tillsammans bildar de två ett magiskt par som med största sannolikhet kommer att hålla ihop livet ut. De kommer att bara utgöra en symbol för den kärlek som finns mellan dig och din partner, utan även bli en del av din identitet. Därför är det viktigt att kombinationen blir bra. Men hur gör man för att välja en förlovningsring och vigselring som passar bra ihop? Här ger vi dig tips och råd som kan hjälpa dig att välja en kombination av ringar som känns rätt för dig.

Vigselring & förlovningsring - regler

Vad är det för skillnad på förlovningsring och vigselring? Och vilka regler finns det? Traditionerna kring vigsel- och förlovningsringar skiljer sig åt mellan olika länder. Sverige har, tillsammans med våra nordiska grannländer samt Nederländerna och Tyskland, traditionsenligt följt samma ”regler” kring detta. Här får både bruden och brudgummen varsin förlovningsring – ofta med ett ingraverat datum. Vid vigseln får bruden också en vigselring som träs på ovanpå vigselringen. Brudgummen däremot, har endast sin förlovningsring som oftast kompletteras med ytterligare gravering och under vigseln omvandlas till en vigselring.

I till exempel USA är traditionerna helt annorlunda. Där får bruden en förlovningsring i samband med frieriet, medan båda makarna utbyter varsin vigselring under vigseln.

Fler skapar sina egna traditioner

Det blir allt vanligare att designa sina egna ringar både till förlovning och till vigsel. Par som ingår äktenskap utgörs idag inte alltid av en brud och en brudgum. En vigsel kan hållas mellan två brudar, två brudgummar, eller mellan två personer som inte identifierar sig som någotdera. Reglerna kring ringarna luckras i och med detta upp och allt fler väljer att skapa sina egna traditioner. Det är inte helt ovanligt att båda parterna bär två ringar på sitt finger.

Att tänka på när du väljer ringar

Kommer du att bära två ringar på ditt finger? Hur ska du då tänka för att matcha förlovningsring med vigselring på bästa möjliga sätt? Det finns flera olika aspekter att ta i beaktning.

Välj efter komfort

Utöver de rent estetiska faktorerna kommer du att vilja välja två ringar som passar bra ihop med din vardag. Komfort är ett ledord som bör följa dig i valet av ringar. En bred förlovningsring gör sig i gott sällskap av en smal vigselring till exempel.

Tänk framåt

Redan vid valet av förlovningsring bör det finnas tankar kring den tilltänkta vigselringen. Det ger dig chansen att få en förlovningsring och vigselring i en kombination som du trivs med och som du gillar.

Med eller utan diamant

Många väljer traditionsenligt en slät ring till vigseln, men det är inte ovanligt att välja en alliansring – båda modellerna är enkla att matcha med en ring som har en lite större diamant. Till förlovningen är det vanligt att bruden väljer en solitärring, sidostensring, haloring eller en trestensring, men det är givetvis lika mycket ”rätt” att välja en ring som inte tar lika mycket plats.

Välj olika – om ni vill

Vid en förlovning eller inför en vigsel behöver båda parterna inte välja samma ringar. Det kan givetvis vara fint att välja något som matchar, men det viktigaste är vad ringen symboliserar – inte hur den ser ut. Om ni vill välja olika ringar eller olika kombinationer av ringar ska ni givetvis göra det.

"Clara" - Solitärring

"Cora" - Trestensring

"Agnes" - Sidostensring

"Signa" - Alliansring

"Hope" - Haloring

Släta ringar i olika utföranden

SE ALLA VÅRA RINGAR

Vi hjälper er att välja

Välkommen till vår fysiska butik och ateljé – där kan du boka tid för rådgivning med någon av våra kunniga experter. Vi ger dig information och vägledning som ska hjälpa dig att fatta rätt beslut.