RENGÖRA SMYCKEN & DIAMANTER

Har du en förlovningsring med diamant som du behöver rengöra? Diamantringar kan leva ett evigt liv, mycket tack vare diamantens unika egenskaper. Diamant är världens starkaste naturliga material, vilket gör dem tåliga mot stötar och repor. En diamant är svår att repa med något annat än just en diamant, vilket också är anledningen till varför du bör förvara dina diamantsmycken i separata smyckespåsar eller fack när du inte använder dem.

NÄR BEHÖVER DU RENGÖRA DIAMANTRING?

Trots diamantens tåliga och motståndskraftiga egenskaper kommer det tillfällen då din diamantring behöver rengöras. Produkter som du använder till vardags, såsom hudkräm eller stylingprodukter för håret, kan skapa en hinna på diamanten som då förlorar sin vackra lyster. För att behålla den är det viktigt att rengöra diamantringar och andra smycken med diamanter på regelbunden basis. Detta kan du enkelt göra i fem enkla och snabba steg.

RENGÖRA DIAMANTRING - STEG FÖR STEG

DETTA BEHÖVER DU

 • 1 skål
 • 2,5 dl kranvatten
 • 0,5 msk diskmedel
 • 1 extra mjuk tandborste
 • 2 rena och torra högabsorberande bomullstrasor

SÅ HÄR GÖR DU

 1. Häll vattnet i skålen och värm det i mikrovågsugn (eller i kastrull på spisplatta) till dess att vattnet har blivit varmt. Vattnet ska inte koka.
 2. Tillsätt diskmedlet i vattnet.
 3. Doppa en bomullstrasa i diskmedelslösningen och polera smycket försiktigt i olika riktningar. Använd en tandborste för att komma åt i vinklar som trasan inte når.
 4. Skölj av ringen i lösningen och sedan under rinnande vatten – kom ihåg att sätta i proppen först för att inte riskera att tappa den i avloppet.
 5. Använd en torr bomullstrasa för att torka av ringen och låt den sedan lufttorka på trasan.

RENGÖRA SMYCKEN MED STENAR

Denna metod går att använda på alla dina diamantsmycken, oavsett om det är en vigselring med diamant, ett par örhängen som har gått i arv eller en vacker brosch med infattade diamanter. För att rengöra smycken med stenar av andra sorter kan du använda dig av samma tillvägagångssätt, men var observant på att olika ädelstenar har olika egenskaper och kan vara mer eller mindre känsliga mot yttre påfrestningar. Undvik att använda kemikaliska rengöringsmedel när du ska rengöra smycken med stenar, oavsett vilken ädelsten de är tillverkade i.

RENGÖRA SMYCKEN UTAN ÄDELSTENAR

Smuts ansamlas i smycken och inte minst i ringar som vi bär på fingret. De utsätts dagligen för smuts och ytan på ringens insida kan snabbt bli en bakteriehärd. Har du en slät vigselring utan diamanter och ädelstenar, eller ett annat smycke i guld eller silver som du vill förlänga livstiden på? Med den här metoden kan du rengöra smycken utan ädelstenar på ett enkelt sätt hemma.

RENGÖRA SMYCKEN I GULD OCH SILVER - STEG FÖR STEG

DETTA BEHÖVER DU

 • 2 skålar
 • 2,5 dl kranvatten
 • 0,5 msk diskmedel
 • 0,5 msk bakpulver
 • 0,5 msk salt
 • 1 ren och torr högabsorberande bomullstrasa
 • Aluminiumfolie

SÅ HÄR GÖR DU

 1. Häll vattnet i en skål och värm det i mikrovågsugn eller i kastrull på platta tills vattnet har blivit varmt. Det ska inte koka.
 2. Klä insidan av den andra skålen med aluminiumfolie.
 3. Häll över vattnet i den foliebeklädda skålen.
 4. Tillsätt diskmedel, bakpulver och salt och rör om med en ren sked.
 5. Lägg dina smycken i diskmedelslösningen och låt ligga i cirka 10 minuter.
 6. Skölj av smyckena under kallt rinnande vatten – kom ihåg att sätta i proppen för att inte tappa din smycken ner i avloppet.
 7. Torka av smyckena med en ren och torr trasa och låt sedan lufttorka på trasan.

LÄMNA IN SMYCKEN FÖR RENGÖRING

Guldsmed som polerar en ring

Hos våra juvelerare i Stockholm kan du lämna in smycken för rengöring. Vi tar emot både diamantsmycken och smycken med andra ädelstenar. När du väljer att lämna in dina smycken istället för att rengöra dem på egen hand, får du ett smycke som är precis som nytt. Vi utför rengöring och polering på alla sorters smycken och erbjuder givetvis också service på smycken som du inte har köpt hos oss.